Wat gebeurt er met het water in de grond als u belasting op het maaiveld van uw bouwlocatie aanbrengt? De waterspanningen in de verschillende grondslagen nemen toe en kunnen zorgen voor het verschuiven van de verschillende ondergronden.

U kent het wel, uw voet op het natte zand zetten en zien dat het water weggedrukt wordt door de belasting van uw lichaam. Zo werkt het ook op uw (bouw)project als u een zware belasting aanbrengt op het maaiveld. Water en lucht worden weg gedrukt als u bijvoorbeeld een zandpakket aanbrengt. Vergeet ook niet dat een bodem bestaat uit meerdere lagen met verschillende grondsoorten. Elke grondsoort heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen waardoor er slappe maar ook stabielere bodems bestaan. Vaak wordt de waterspanningsmeting toegepast in het voorbereidende stadium van een (bouw)project of bij dijklichamen. Door de juiste waterspanning te bepalen en te creëren kan worden voorkomen dat de grond en daarmee het betreffende object verzakt.

Waterspanningsmetingen worden door onze meettechnicus uitgevoerd met het BAT-systeem, ook wel waterspanningssensoren of BAT-sensoren genoemd. Hiervoor wordt een filter in de ondergrond aangebracht. Deze wordt met behulp van een buis opgelengd tot boven het maaiveld. In de buis kan een BAT-sensor neergelaten worden. Deze absolute druksensor maakt met een injectienaald via een membraan in het filter contact met de filterkamer, waarna de heersende druk in de filterkamer bepaald kan worden. Na afloop van de meting kan de sensor via de buis weer teruggewonnen worden, zodat de sensor hergebruikt kan worden. De waterspanningsmetingen kunnen ‘stand-alone’ worden uitgevoerd, maar kunnen tevens opgenomen worden in een netwerk van instrumentatie.

Bij beoordeling van voorbelasting en stabiliteit is de registratie van de heersende waterspanning derhalve een krachtig instrument. Uiteraard kan wij u adviseren omtrent toelaatbare overspanningen en het opstellen van een ophoogschema.

De waterspanningssensoren/BAT-sensoren zijn ook beschikbaar om te huren.

Wilt u meer weten over waterspanningsmetingen? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan per e-mail via offertes@4risk.nl.