Zakbakenmetingen zijn essentieel voor een nauwkeurige analyse van grondzettingen. Zakbakenmetingen vormen een onmisbare stap om de stabiliteit en het zettingsgedrag van het terrein te begrijpen en om ervoor te zorgen dat uw project met precisie wordt uitgevoerd.

Wanneer we te maken hebben met de grondzettingen als gevolg van aangebrachte voorbelasting, is een correcte monitoring van groot belang. Daarom voeren we op gezette tijden herhalingsmetingen uit op basis van een nulmeting. Deze metingen worden uitgevoerd door het plaatsen en meten van zakbaken. De zandaannemer plaatst ongeveer 40 zakbaken op ons verzoek voordat de grondbelasting op het maaiveld wordt aangebracht.

De reden achter deze herhalingsmetingen is om de zettingen grondig te analyseren. We willen de actuele zettingssnelheid per fase bepalen, wat ons helpt bij het vaststellen of de toekomstige situatie (wegconstructie) voldoet aan de restzettingseis. Dit gebeurt door middel van een Settlement-Fit analyse.

Een cruciale factor bij het uitvoeren van deze metingen is de frequentie ervan. Hoe meer metingen we gedurende het zetten van de grond uitvoeren, hoe nauwkeuriger onze conclusies kunnen zijn. Extra metingen stellen ons in staat om de grondparameters in de Settlement-Fit analyse beter te optimaliseren naar de werkelijkheid. De hoeveelheid herhalingsmetingen hangt ook af van de hoeveelheid voorbelasting die in elke fase wordt aangebracht. Wanneer de voorbelasting over een kortere periode plaatsvindt, hebben we minder metingen nodig dan wanneer het over een langere periode wordt verspreid.

Afgezien van het belang voor de nauwkeurigheid van de eindoplevering en de actuele zettingsnelheid, is het van groot belang om belangrijke gebeurtenissen, zoals het aanbrengen van ophoogslagen, niet over het hoofd te zien in de metingen. Hierdoor weten we precies hoe hoog het maaiveld was voor en na het aanbrengen van de ophoogslag. Een hogere meetfrequentie en een goede registratie is van belang bij meerdere ophogingen. Dit waarborgt dat er geen belangrijke gegevens ontbreken in de metingen, en het zettingsgedrag nauwkeurig kan worden geanalyseerd, waardoor een mooie afzwakkende curve van de zettingslijn ontstaat.

Wilt u meer weten over zakbakenmetingen en grondzettingen van uw voorbelasting? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan per e-mail via offertes@4risk.nl.